Artık kanıtlandı: Milyonlarca öğrenci, ödevlerini yapay zekaya yaptırıyor
Online makale gönderme platformu ve intihal dedektörü Turnitin’in yeni araştırması, milyonlarca öğrencinin ödevlerini yazmak için yapay zeka kullandığını ortaya koydu.
Turnitin’in Nisan 2023’te kullanıma sunulan AI tespit aracı, platforma gönderilen 200 milyon ödevden 22 milyondan fazlasının en az %20 oranında AI ile oluşturulmuş içerik içerdiğini, yani öğrencilerin yaklaşık %11’inin “kopya çektiğini” tespit etti.
Yaklaşık %3’e denk gelen tahmini altı milyon makalenin ise en az %80 oranında yapay zeka tarafından oluşturulmuş içerik içerdiği tespit edilmiş. Yani öğrenciler neredeyse tüm ödevi yapay zekaya yazdırmış ve içeriği olduğu gibi kopyala yapıştır ile teslim etmişler.
Turnitin’in raporu, akademik ortamda yapay zeka tarafından üretilen içeriğin devam eden varlığının “karmaşık, sürekli gelişen bir bulmaca” sunduğunu ve sadece yapay zeka tarafından üretilen çalışmaları sunmak yerine öğrencilerin yapay zekayı “öğrenmek” için kullanmasının daha doğru olacağına inanıyor.
Şirket, eğitim kurumlarında AI yazımının kabul edilebilir kullanımı konusunda öğrencilerle açık tartışmalar yapılmasının, gençlerin bu araçları “öğrenmek” için kullanmaya teşvik edilmesinin ama “kopya çekmek” için kullanılmasının yanlışlığının daha iyi anlatılması halinde sorunun çözülebileceğine inanıyor.
Kopya çekmeden öğrenenler için yeni bir fırsat doğuyor
Öte yandan şu detayı da atlamamak gerekiyor. Yapay zekadan kopya çekerek eğitimlerini tamamlayan milyonlarca gencin yakında dünyada mesleklerine başlayacaklarını düşünürsek, gerçekten öğrenerek ve anlayarak kendini eğiten gençlerin çok daha iyi rekabet şartlarına kavuşarak yaşıtlarının çok üzerinde başarılar kazanmasını beklemek yanlış olmayacak. Yani yapay zekanın varlığı, bir başka bakış açısıyla, gerçek yetenekleri ve çalışmayı ödüllendirecek fırsatlar yaratacak gibi görünüyor.