Teknoloji

Dünyada şimdiye kadar keşfedilen tüm altının ne kadar olduğunu düşünüyorsun? cevaba çok şaşıracaksınız

Şimdiye kadar bulunan en büyük altın külçesinin veya Avustralyalı amatör bir altın avcısının kısa bir süre önce yaptığı 2,6 kilogramlık keşfin hikayelerini takip ederek, dünyada çok büyük altın rezervleri keşfettiğimizi düşünebilirsiniz. Ama baştan söyleyeyim, yanılıyorsunuz…

İnsanlığın şimdiye kadar keşfettiği tüm altının 23 metreye 23 metre boyutlarında nispeten küçük bir küpün içine sığabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Ancak bu nispeten küçük küp, Özgürlük Anıtı’nın sekiz katı kadar muazzam bir yüke sahip olacaktır.

Tarih boyunca yapılan varsayım, altının ölçüsünün 187.000 ton, keşfedilen toplam ölçü ise 244.000 ton olduğu söyleniyor . Ve altının neredeyse yok edilemez doğası ve geri dönüştürülebilme yeteneği sayesinde, neredeyse tamamı hâlâ insanların elinde.

Her yıl yaklaşık 2.756 ila 3.307 ton altın çıkarılmaktadır. ve tüm altının yüzde 30’dan fazlası Güney Afrika’daki Witwatersrand Havzası madeninden geliyor. Şu anda en büyük altın madencisi Çin’dir, en büyük tek altın madenciliği kompleksi ise yılda 99.223 kilogram gibi devasa bir üretim yapmaktadır. Barrick Gold’un Nevada Altın Madenleri.

Altın, yer kabuğunda milyonda 0,0013 modül bol miktarda bulunur. Bu oran oldukça küçük görünse de, karşılaştırma için en ucuz metal için milyonda yalnızca 0,000037 kesim olduğunu belirtmekte fayda var.

Yeraltında kalan altın, ya cari altın fiyatlarıyla çıkarılması ekonomik olan “rezervler” olarak ya da ekonomik olup olmadıklarını veya daha yüksek bir fiyattan satılması gerekip gerekmediğini belirlemek için daha fazla araştırma gerektiren “kaynaklar” olarak ölçülür.

Birleşik Devletler Jeoloji Araştırmaları, yaklaşık 57.000 tonluk yeraltı rezervlerini varsayar ve bu, keşfedilen ve şu anda çıkarılmamış altının kabaca yüzde 20’si. Ek olarak, bu tahmin potansiyel olarak şu anda bilinen tüm altın rezervlerini kapsamaktadır. 17 yıldan biraz fazla bir süre içindealabiliriz demektir.

Ancak madencilik teknolojisindeki gelişmeler hem yeni rezervlerin keşfedilmesini kolaylaştırıyor hem de kaynakların çıkarılmasını daha ekonomik hale getiriyor, bu nedenle yakın zamanda Dünya’daki tüm altını çıkarabileceğimiz düşünülmüyor.

İkinci bir altına hücum

Maden şirketleri artık ikinci bir altına hücum Adını verdikleri etkinlikle Avustralya’nın Victoria kentine akın ediyorlar. Burada, altın rezervlerinin yerini daha iyi tahmin etmek için güncellenmiş kaya oluşumu anlayışlarını kullanıyorlar ve günümüzün modern sondaj ekipmanları daha yüksek verim sağlıyor.

Ayrıca, Dünya’da madencilik için ekonomik olmadığını bildiğimiz ve öngörülebilir gelecekte de ekonomik olmayacağını bildiğimiz bir dizi altın rezervi var.

Antarktika’daki bilinen birikintiler, kapsamlı ekipman gerektirecek ve kıtanın sert ikliminde geri alınma riski olacaktır. Benzer şekilde okyanus tabanında altın yatakları olduğu düşünülür ancak bu yataklara ulaşmanın makul bir yolu olmadığı için elde edilecek gelir bu çalışmaları haklı çıkarmayacaktır.

Dünya’dan daha uzak yerlere baktığımızda Ay’da da altın rezervlerinin olduğunu görüyoruz. Gelecekte Ay’da bir üs planlansa da, şu anda ay altının madenciliği piyasa fiyatından çok daha pahalıya mal olacak.

golbasiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu