En İyi 12 ChatGPT Alternatifi AI (Ücretsiz ve Ücretli)
ChatGPT’yi sevmediyseniz ya da alternatiflere şans vermek istiyorsanız 2024’te en iyi 12 ChatGPT alternatifi listesine göz atmalısınız.
Yapay zeka araçlarında öncü şirketlerden birisi olan OpenAI, GPT-3.5 ve GPT-4 ile şu anda pazardaki en güçlü seçenekler. Ancak çok daha gelişmiş GPT-4 ve eklenecek yeni dil modelleri için ücretli sürüm kullanılması gerekiyor. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olması ise zaman zaman sunucu problemlerinin yaşanmasına yol açabiliyor. Eğer izin için ChatGPT iyi bir seçenek değilse, 2024 itibariyle tercih edebileceğiniz ChatGPT alternatiflerine göz atabilirsiniz.
İşte En İyi 12 ChatGPT Alternatifi
ChatGPT, yapay zeka ile işlem yapılması konusunda oldukça yetenekli. Ücretsiz sürümde dahi pek çok konuda destek alabileceğiniz ChatGPT, her ne kadar iyi olsa da sektörde tek değil. Google ve Microsoft gibi teknoloji devleri, kendi sistemlerini geliştirerek kullanıma sunmuş durumda. İşte değerlendirebileceğiniz seçenekler
1. Google Gemini
Yapay zeka konusunda en çok beklenti yaratan şirket Google’dı. Ancak ChatGPT sonrasında geliştirmelerin hızlandığı Google, önce Bard’ı sonrasında ise isim değişikliği ve gelişmiş yeni yazılımı ile Google Gemini’yi piyasaya sürdü. Gemini 1.0 Ultra gibi özel sürümleriyle hizmet veren Google, ücretsiz deneme sürümleriyle de test edilebilir durumda.
Gemini Ultra ile GPT-4 modelinin karşılaştırmalarında Gemini Ultra’nın yaratıcılıkta çok iyi olduğu net bir şekilde ortaya çıktı. Üstelik Google Arama entegrasyonu sayesinde araştırma yapmak isteyenlere çok daha fazla seçenek sunuyor. Akıl yürütmede ise GPT-4’e göre Gemini geride kalıyor. Ancak ücretsiz sürümde çok daha fazla destek sunan Gemini’de görsel yükleme ve görsellerle işlem yapma yeteneği de oldukça ileri seviyede.
2. Microsoft CoPilot
Listenin ikinci sırasında Microsoft Copilot yer alıyor. ChatGPT’nin en ağır rakiplerinden birisi olan Copilot, başlangıçta Prometheus modeli ile piyasada yer aldı. sonrasında ise GPT-4 yükseltmesiyle ChatGPT temelini kullanan bir yapay zeka aracı oldu. şu anda dünyada GPT-4 modeline ücretsiz erişim sunan tek platform Copilot. Ücretli sürümde ise GPT-4 Turbo gibi OpenAI’nin yeni sürümlerine erişim imkanı tanınıyor. Windows ile entegre olan bu yapay zeka sistemi gelecek güncellemeler ile çok daha etkin olacak. Ancak yoğunluk olduğu zamanlarda GPT-4 kullanımı aksayabiliyor.
3. Claude 3
Anthropic kısa süre önce Opus, Sonnet ve Haiku’yu içeren yeni Claude 3 model ailesini tanıttı. Temel kıyaslamalarda GPT-4 ve Gemini 1.0 Ultra’yı geride bıraktığı görülen Claude 3, yenilikçi ve keşfedilmeyi bekleyen bir araç. Claude 3 modelleri, rakiplerine göre çok daha yüksek 32 bin jetonluk bağlam uzunluğuna sahip. kod oluşturma, belge ve PDF yükleyerek işlem yapma ve kolay kullanımı Claude 3’ü öne çıkarıyor.
4. Mistral AI
Microsoft’un yatırım yapmasıyla tüm dünyada yakın takibe alınan Mistral AI, Fransa’dan çıkan bir girişim. GPT-4 ile rekabet içerisine girmek için önemli yatırımların ve geliştirmelerin yapıldığı Mistral AI, üstelik açık kaynak yapısıyla da dikkat çekiyor. testlerde GPT-4’ten 5 puan geride olan Mistral AI yeni sürümleriyle bu farkı kapatabilecek potansiyele sahip. Araç; İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca ve İtalyanca dillerini akıcı bir şekilde destekliyor.
5. Perplexity AI
Arama motoru deneyimini yapay zeka ile birleştiren Perplexity AI, OpenAI API’si üzerinde inşa edilmiş. Hızlı yanıtlar sunan araç, cevapları için yararlandığı kaynakları da aktarıyor. Reddit, YouTube gibi farklı kaynakları tarayarak daha kapsamlı çözümler sunan Perplexity AI, ücretsiz sürümde 5 sorgulama hakkı tanıyor. Perplexity Pro gibi özel sürümlerde ise Claude 2 gibi özel araçlardan da yararlanılabiliyor.
6. GroqChat
Groq, yapay zeka alanında özel çalışmalar yapan bir şirket. GroqChat adıyla geliştirilen özel sohbet aracı, LPU (Dil İşleme Birimi) ile etkin bir çalışma sunuyor. Nvidia GPU’lardan 10 kat daha iyi performans sunan sunarak yapay zeka dünyasına damga vuran GroqChat, Mistral AI ve Meta AI gibi pek çok yazılımı entegre bir şekilde sunuyor.
7. Chatsonic
ChatGPT’yi kullanmak istemeyenlerin en çok tercih ettiği seçenek Chatsonic. Botun ChatGPT üzerine inşa edilmesi bu durumun ortaya çıkmasındaki ana etken. Kısa süre içerisinde önemli özelliklere güncellenen Chatsonic, entegre Google aramasıyla araştırmaları kolay hale getiriyor. GPT-4 modeli, görüntü oluşturma, sesli komut, çeviri, karakter tabanlı sohbet gibi özellikleri Chatsonic’i öne çıkarıyor. İnternet
8. HuggingChat
En iyi açık kaynaklı ChatGPT alternatiflerinden olan HuggingChat, birden fazla AI hizmetini barındırması nedeniyle tek merkezden çözüm sunuyor. Meta AI (LLaMA), Llama 2, Mixtral-8x7B, OpenChat, Gemma modellerini desteklemesi HuggingChat’i öne çıkarıyor. ChatGPT ile yapacağınız her işlemi yapabileceğiniz HuggingChat, web siteleri için HTML kodu oluşturma gibi işlemleri de destekliyor.
9. Pi
Pi rakiplerine göre çok daha farklı bir deneyim sunuyor. Tasarımıyla da farklı bir yapıda olan Pi, sohbetten ziyade kullanıcılar ile diyalog kuruyor. WhatsApp sohbet pencerelerindeki gibi diyaloglar ile hızlı iletişim kurulabilen Pi, üstelik yanıtlarını sesli olarak da sunabiliyor.
10. GitHub Copilot
İsmiyle Microsoft’u andıran GitHub Copilot, otomatik tamamlama sistemiyle farklı bir işleyişe sahip. bu aracı kullanarak kodları ve işlevleri gerçek zamanlı olarak test edebilir, destek elde edebilirsiniz. Yazılımcıların yazılımda tıkandığı noktalarda destek alabileceği GitHub Copilot, normal kullanıcılardan ziyade yazılımcılara odaklanmış bir araç. GPT-4 üzerine inşa edilen ve milyonlarca kod satırı ile eğitilmiş olan GitHub Copilot, yazılım söz konusu olduğunda belki de tercih edilmesi gereken ilk seçenek. GitHub Copilot, kod yazmanın yanı sıra, GPT-4’ün gücüyle kullanıcılara kod bloklarının derinlemesine analizini ve açıklamalarını sunabiliyor.
11. OpenAI Playground
OpenAI Playground, günlük kullanıcılar ve kullanımlar için geliştirilmiş bir araç. ChatGPT ile benzer bir çalışma sistemi olmasına karşın daha temel yapısı onu farklı kılıyor. Burada ilk olarak model seçmeniz ve ardından bu model üzerinde çalışmanız mümkün.
12. Poe
Listenin son sırasında ise 2023’ün başlarında tanıtılan Poe var. Quara tarafından geliştirilen Poe, yapay yapay zeka botlarına hızlı erişim sağlayan bir platform. Hızlı yanıtlar alınmasını sağlayan Poe; Sage, ChatGPT, Dragonfly ve hatta GPT-4, Claude 2, Gemini Pro, Mistral-Medium gibi pek çok yapay zekalarla aracına ulaşılmasını sağlıyor. 20’i aşkın LLM’nin yer aldığı platformda bazı araçlar için sınırlı kullanım sunuluyor.
2024 itibariyle tercih edebileceğiniz alanında en iyi yapay zeka araçlarıyla üretkenliğinizi ve verimliliğini arttırabilirsiniz. Sizin favoriniz hangisi?